De Nederlandse Zorg Site

Hulpmiddelen

  • Hulpmiddelenwijzer
  • Vergoeding van hulpmiddelen
  • Mantelzorg-Zelfzorg: Hoe doe je dat?
  • Ervaringen van gebruikers over diverse hulpmiddelen
  • Hulp voor mensen met een beperking

Hulpmiddelenwijzer

Alle informatie die iemand nodig heeft bij het uitzoeken en aanvragen van een hulpmiddel is samengebracht op de site van Vilans. Bezoekers kunnen direct een hulpmiddel uitzoeken in de Vilans hulpmiddelenwijzer. Daarnaast biedt de site informatie over regelingen en vergoedingen. Vilans is de plek in Nederland waar consumenten en professionals terecht kunnen met hun vragen op het gebied van hulpmiddelen, handige producten, domotica en zorgtechnologie. Lees meer op Hulpmiddelenwijzer.

Vergoeding van hulpmiddelen

Verzekerden kunnen aanspraak maken op een (gedeeltelijke) vergoeding van hulpmiddelen. In de basisverzekering is opgenomen welke hulpmiddelen voor vergoeding in aanmerking komen en bij welke indicaties. Voor de aanschaf van een hulpmiddel is vaak vooraf toestemming nodig van de zorgverzekeraar. In de zorgpolis kan ook staan dat bij de aanvraag een voorschrift of een toelichting nodig is van de behandelende arts. Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde zelf kiezen waar hij de hulpmiddelen afneemt of dat hij moet kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben afgesloten. Daarnaast bevat de zorgpolis ook de richtlijnen over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel. Kijk voor meer informatie over vergoedingen op Zorginstituut Nederland.nl.

Mantelzorg-Zelfzorg: Hoe doe je dat? 

Het is een enorme uitdaging om zolang mogelijk thuis en zelfredzaam te blijven. Maar hoe doe je dat, als je gezondheid minder wordt? Kijk op de site Samen Beter Thuis. Hier vind je Informatie voor Mantelzorg-Zelfzorg.

Of kijk op de site van Scouters.nl. Hier kun je op een eenvoudige manier oplossingen en hulpmiddelen zoeken die passen bij een blessure of handicap.

Ervaringen van gebruikers over diverse hulpmiddelen

Ga naar deze site voor een handig overzicht van hulpmiddelen en ervaringen van gebruikers met diverse hulpmiddelen. U kunt hier ook zelf uw ervaring toevoegen, daarmee helpt u weer andere gebruikers.

Hulp voor mensen met een beperking

Heb je een vraag over zorg of ondersteuning? Stuit je op problemen bij het aanvragen van voorzieningen voor thuis, op school of op het werk? Of heb je andere problemen die te maken hebben met je beperking? Neem contact op met het Meldpunt van Ieder(in). Ieder(in) is de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Tweehonderdvijftig organisaties zijn bij ons aangesloten. Ieder(in) is  daarmee het grootste netwerk in Nederland van mensen met een beperking. We behartigen de belangen van meer dan twee miljoen mensen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie