De Nederlandse Zorg Site

Kwaliteit

 • Kwaliteit van de zorg
 • Zoek, vind en vergelijk alle zorginstellingen in Nederland!
 • Cijfers en achtergronden over ziekten, gezondheid, zorg en kosten
 • Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ)
 • Kwaliteit van opleidingen
 • Is je gekozen opleiding geaccrediteerd? En voor hoe lang nog?
 • Wil je een opleiding/cursus accrediteren?

Kwaliteit van de zorg

Iedereen heeft recht op goede en veilige zorg. Dit betekent bijvoorbeeld dat zorgverleners en instellingen rekening houden met de behoeften van hun cliënten. De overheid stelt dat de geleverde zorg effectief, veilig en op tijd moet zijn. En dat de cliënt kan klagen als hij ontevreden is over de zorg die hij gekregen heeft. Ook moeten mensen de zorg kunnen kiezen die bij hen past. Voorwaarde hiervoor is dat mensen de kwaliteit van zorginstellingen kunnen vergelijken.
Kijk verder op Rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-van-de-zorg en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Zoek, vind en vergelijk alle zorginstellingen in Nederland!

Op verschillende sites kun je zoeken, vinden en vergelijken, soms zelfs ook waarderen. Het zijn vergelijkingsplatform waar je eenvoudig kunt zien wat een zorgorganisatie allemaal te bieden heeft.

 • KiesBeter.nl; de wegwijzer van de overheid. Bekijk hier hoe uw ziekenhuis, zorginstelling of zorgorganisatie scoort.
 • Zorgkaart Nederland.nl is de onafhankelijke waarderingssite voor de zorg van patiëntenfederatie NPCF. Deze website biedt een duidelijk overzicht van het zorgaanbod in Nederland. U kunt selecteren op beroep, organisatie en plaats, maar ook op aandoeningen. En u kunt gebruik maken van diverse vergelijkingshulpen, die per aandoening voor u zoeken naar een ziekenhuis of zelfstandige kliniek die het beste bij uw wensen past. Zo’n vergelijkingshulp combineert wensen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. U krijgt een duidelijk overzicht van alle ziekenhuizen en klinieken, zodat u weet wat u kunt verwachten. En wat de verschillen tussen ziekenhuizen zijn.Deze site is niet alleen handig voor patiënten, maar kan ook van nut zijn voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Bijvoorbeeld erg nuttig bij het vroeg signaleren van problemen in de zorg. Patiënten kunnen namelijk op deze site de zorginstelling waarderen en kunnen hier ook tips geven voor verbetering van hun dienstverlening.
 • Kiesvoorjezorg.nl; U kunt eenvoudig inzien wat een organisatie u allemaal te bieden heeft. Denk hierbij ook aan faciliteiten en het verschil in zorgaanbod.
 • Op Ziekenhuischeck.nl vind je de kwaliteitscijfers van alle ziekenhuizen in Nederland. Wil jij weten welke kwaliteit jouw ziekenhuis levert? Of wil je ziekenhuizen met elkaar vergelijken? Dan kun je dit vinden op Ziekenhuischeck.nl. De cijfers op Ziekenhuischeck zijn verzameld door Dutch Hospital Data (DHD). De website zelf is in beheer bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Alle ziekenhuizen zijn betrokken bij het actueel houden van deze site. Zoek hier uw ziekenhuis.

Cijfers en achtergronden

Op Volksgezondheid en zorg vindt u betrouwbare informatie over ziekten, gezondheid, zorg en kosten. Volksgezondheidenzorg.info is gemaakt door experts van binnen en buiten het RIVM. U vindt ook de Atlas VZinfo met diverse kaarten met allerlei informatie, bijv. Waar leven de mensen het langst? Waar bevinden zich de ziekenhuizen? Waar worden de meeste medicijnen gebruikt? Waar zijn de mensen het zwaarst? Op de site kunt u kiezen op hoofdonderwerp of een alfabetisch overzicht met alle kaarten.

Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ)

HKZ is een kwaliteitsinstituut. Wij stellen kwaliteitsnormen op voor een groot aantal branches in Zorg en Welzijn. Dat doen wij samen met een groot aantal deskundigen vanuit zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties en zorgaanbieders die hun input leveren. http://www.hkz.nl/

Kwaliteit van opleidingen

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is in 2005 als onafhankelijke, binationale accreditatieorganisatie bij Verdrag opgericht door de Nederlandse en Vlaamse overheid om een deskundig en objectief oordeel te geven over de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen.

Is je gekozen opleiding geaccrediteerd? En voor hoe lang nog?

Controleer bij NVAO of je opleiding erkend is in Nederland en het buitenland. Alleen bij erkende opleidingen heb je recht op studiefinanciering en een OV-jaarkaart.

Wil je een opleiding/cursus accrediteren?

Als je bij NVAO een cursus/opleiding wilt laten accrediteren, verwijzen wij je door naar hun site, omdat hiervoor diverse randvoorwaarden gelden.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie