De Nederlandse Zorg Site

Zorgverzekering

Stel dat u een behandeling (zorg) krijgt. Dan heeft u meestal met de zorgverzekeraar te maken. Iedereen vanaf 18 jaar die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Deze basisverzekering dekt de standaardkosten van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering. Naast de basisverzekering kunnen mensen zich (vrijwillig) aanvullend verzekeren voor kosten die niet in het basispakket zitten. Bijvoorbeeld een uitgebreide vergoeding voor fysiotherapie of tandarts. De vergoedingen en de premie verschillen per verzekeraar. De overheid bemoeit zich niet met aanvullende verzekeringen. Lees meer op Rijksoverheid.nl

3 verschillende basisverzekeringen

 • Bij een restitutiepolis heb je een zeer ruime keuze. Het maakt weinig uit naar welk ziekenhuis je gaat.
 • Bij een combinatiepolis heb je een ruime tot zeer ruime keuze. Zijn je zorgkosten hoger dan het tarief dat de verzekeraar met het ziekenhuis heeft afgesproken? Dan is er een kleine kans op een iets lagere vergoeding.
 • Bij een naturapolis en budgetpolis heb je een beperkte tot ruime keuze. Het is de bedoeling dat je naar ziekenhuizen gaat waar je verzekeraar afspraken mee heeft. Anders krijg je misschien een lagere vergoeding.

Overstappen kan tot 1 februari

Ieder jaar maken rond half november de zorgverzekeraars hun nieuwe premies en voorwaarden bekend. Overstappen van zorgverzekering kan tot 1 februari, mits je voor 1 januari hebt opgezegd. In specifieke situaties, zoals wanneer je 18 wordt of uit het buitenland komt, kun je tussentijds overstappen. Lees hier wat er verandert in het basispakket van de zorgverzekering.

Zomaar de goedkoopste zorgverzekering kiezen, kan uiteindelijk duur uitpakken. Let daarom bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering goed op. Realiseer je ook dat je er niet vanuit kan gaan dat – als je zelf niets verandert aan je zorgverzekering – je zorgverzekering volgend jaar nog precies hetzelfde is.

Stappenplan Zorgverzekering vergelijken van het overheidsloket ConsuWijzer.nl

Ieder jaar moet u vóór 1 januari uw zorgverzekering kiezen. Doet u niets? Dan kiest u automatisch voor de nieuwe polis van de zorgverzekering die u het afgelopen jaar had. Maar passen die nieuwe voorwaarden nog wel bij uw situatie? En is het slim om komend jaar ook een aanvullende verzekering af te sluiten? Sta ieder jaar even stil bij wat u aan zorg verwacht. Dan is het makkelijker om de beste keuze te maken. Het ‘Stappenplan zorgverzekering vergelijken’ van ConsuWijzer.nl bestaat uit 5 stappen. Klik hier en doorloop de 5 stappen.

Hoe herken ik een goede vergelijkingssite voor verzekeringen?

Er zijn veel verschillen tussen vergelijkingssites. Gebruik daarom meerdere websites, zodat u zelf kunt bepalen welke u het prettigste vindt of het beste aanbod voor u heeft. ConsuWijzer geeft u 5 tips waaraan u een goede vergelijkingssite herkent.

 • Kunt u uw wensen voldoende aangeven?
 • Hoe komt de vergelijking tot stand?
 • Hoe volledig is de vergelijking?
 • Waar verdient de vergelijkingssite aan?
 • Heeft de website een vergunning van de AFM? Check hier de aanbieder.

De Consumentenbond houdt de ontwikkelingen voor u bij!

Consumentenbond.nl heeft op haar website alle informatie over zorgverzekeringen gratis en voor iedereen beschikbaar. Bijvoorbeeld:

 • Ervaringen van andere consumenten per zorgverzekeraar
 • Informatie over de verschillende pakketten voor de verschillende situaties
 • Advies over eigen risico en vergoeding en u kunt ook op de website van de Consumentenbond zorgverzekeringen vergelijken en daarbij de goedkoopste en beste zorgverzekering uit te zoeken.

Zorgpolis-Checker (ook wel de Inkijkvoorziening Polis IVP genoemd)

Door de groeiende variatie in zorgpolissen hebben patiënten niet altijd meer kennis van de dekking van hun polis. Via de dienst Inkijkvoorziening Polis (IVP) kan een zorgverlener in de medisch specialistische zorg (MSZ) vooraf inzicht verkrijgen of een behandeling voor vergoeding in aanmerking komt, gegeven een polis en een specifieke zorgaanbieder. Dit voorkomt onverwachte kosten voor de patiënt. IVP is via webservice Ziekenhuis Informatie Systeem aan te roepen. Lees verder …

Wil je de betalingsproblemen met je zorgverzekering oplossen?

Steeds meer Nederlanders voldoen de zorgpremie niet of zien af van het afsluiten van een zorgverzekering. Om de burgers maar ook de professionals te helpen met het oplossen van dit probleem is de Zorgverzekeringslijn.nl opgericht. Zorgverzekeringslijn.nl is gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en is een deskundige, neutrale, onafhankelijke en onpartijdige adviseur voor alle burgers en professionals. Zij zijn de schakel tussen enerzijds de burgers en anderszijds de zorgverzekeraars, gemeenten en hulpverlenende instanties. Lees meer ….

De zorgverzekeringswet

https://wetten.overheid.nl

Zorgverzekeraars Nederland (ZN)

Behartigt de belangen van de ondernemingen die in Nederland zorgverzekeringen aanbieden. Lees meer op ZN.nl

Startpagina zorgverzekering

https://zorgverzekering.startpagina.nl/

Alle zorgverzekeraars op alfabet

https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekeraar

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie