De Nederlandse Zorg Site

Je zorgverzekering eenvoudig vergelijken

De inhoud van de basiszorgverzekering is voor iedereen gelijk, maar niet iedere zorgverzekeraar vraagt hiervoor dezelfde premie. Bovenop het basispakket kun je daarnaast kiezen voor een aanvullende verzekering. Deze opzet is van toepassing voor iedereen die in Nederland woont of werkt.

De verplichte basisverzekering moet ervoor zorgen dat je – ongeacht je financiële situatie – altijd verzekerd bent voor standaardzorg van ziekenhuizen, huisartsen en apothekers. Het einde van het jaar is het geschikte moment om een zorgverzekeringen te vergelijken

Wat dekt de basisverzekering?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is zorgverzekering3_article-1-150-m4m-.jpgHet is belangrijk om na te gaan wat vanuit de basisverzekering wordt vergoed en wat niet. De standaardzorg die de basisverzekering dekt, is wellicht voldoende voor jouw specifieke zorgbehoefte. Basisverzekeringen vergoeden bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of reguliere zorg in het ziekenhuis. In sommige gevallen worden noodzakelijke sessies bij een specialist ook vergoed. Je kan het volledige overzicht van wat verzekerd is (en onder welke voorwaarden) terugvinden in de Zorgverzekeringswet. Hierin is niet alleen de basisdekking gedetailleerd benoemd, maar ook het eigen risico.

In tegenstelling tot de basisdekking, wordt de aanvullende verzekering niet vastgelegd door de overheid en kunnen verzekeringsmaatschappijen hier zelf invulling aan geven. Er zijn veel verschillende aanbieders en veel formules op de markt, het loont dus de moeite je hier elk jaar even in te verdiepen.

Aanvullende verzekering

Iedereen kan (en mag) voor zichzelf uitmaken of hij kiest voor een aanvullende verzekering voor medische kosten die niet binnen de basisverzekering vallen. Bij een aanvullende verzekering kun je bijvoorbeeld denken aan een tegemoetkoming in de kosten voor lenzen of een bril, voor orthodontische behandelingen, alternatieve geneeskunde, enzovoort.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is zorgverzekering4-1-150-m4m.jpgOf dit voor jou interessant is, hangt dus af van je persoonlijke situatie en behoeften. Net als bij andere verzekeringen geldt ook hier dat noch onderverzekerd noch oververzekerd zijn een goed idee is. Omdat de aanvullende verzekering geen wettelijke verplichting is en volledig door de verzekeringsmaatschappijen zelf geregeld wordt, geldt hiervoor geen acceptatieplicht door de verzekeraar. Je bent ook niet verplicht deze polis af te sluiten bij dezelfde verzekeraar als je basisverzekering. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van je zorgverzekering in 2021.

Zorgverzekeraars vergelijken

Wil je de beste zorgverzekering voor jouw situatie uitkiezen? Maak dan een lijst van de zaken die jij belangrijk vindt in de verzekering, voordat je de verschillende aanbieders vergelijkt. Gebruik je bijvoorbeeld bepaalde medicijnen of heb je komend jaar specifieke behandelingen nodig? Heb je misschien zelf al een voorkeur voor bepaalde verzekeraars? Het zijn allemaal factoren die je keuze kunnen beïnvloeden.

Als je deze zaken voor jezelf op een rijtje hebt gezet, kun je gemakkelijk online verschillende zorgverzekeringen vergelijken. Je zult zien dat er heel wat verschillen zijn: niet alleen in de vergoedingen voor aanvullende zorg, maar ook in de hoogte van de premies. Uiteraard geldt dat hoe meer zorg je wilt verzekeren, hoe hoger je premie zal zijn. Het is niet altijd verstandig om direct te kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering.

Regel je overstap eenvoudig

Je kunt overwegen om over te stappen naar een andere verzekeraar als je niet tevreden bent over je huidige verzekeraar of wanneer je wilt besparen op je premie. De beste periode om te vergelijken is ergens tussen 12 november en 31 december. Je nieuwe polis gaat in op 1 januari, voor die tijd moet je je overstap geregeld hebben. Voor je oude polis hoef je in dat geval zelf niets te doen, die wordt bij de overstap automatisch stopgezet door je nieuwe verzekeraar.

Bron: Independer

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie